Kutak za goste

7

Plovidba unajmljenim brodovima sve je češći izbor za odmor. Luksuzne motorne jahte pružaju užitak krstarenja, uz visoku razinu sigurnosti svih putnika.

Kada ploviti?

Najbolji dio godine za unajmljivanje broda zasigurno je ljeto. More je mirnije, a temperature su visoke. U visokoj sezoni najljepši je ugođaj, ali i proljeće i jesen su dobra razdoblja za plovidbu – dani su dovoljno dugi, a temperature zraka i mora ugodne.

Kamo ploviti?

Kada ste odabrali razdoblje plovidbe i društvo s kojim ćete taj put provesti, od ključnih odluka ostaje Vam još destinacija. Unajmljujete li jahtu u proljeće ili jesen, naša preporuka je južni Jadran, koji je u tom periodu mirniji, bez previše jakih vjetrova. Svaki dio hrvatske obale ima svoje čari, pa su rute isplanirane kako biste maksimalno uživali u razgledavanju, prekrasnim otocima i moru. Bilo da planirate roniti, plivati ili uživati u nekim drugim aktivnostima, svakako biste svoju rutu trebali planirati i prema individualnim željama putnika.

Sportske i adrenalinske aktivnosti

Razgledavanje obale iz malo drugačije perspektive

Stand up paddling, skraćeno poznatiji kao SUP, u zadnjih je nekoliko godina jedna od najpopularnijih ljetnih aktivnosti kojom možete održavati dobru tjelesnu formu i pritom se odlično zabaviti. Kako samo ime govori, riječ je o veslanju u stajaćem položaju, aktivnosti laganoj za učenje koja ne traži nikakva predznanja. Iako na prvu djeluje da samo stojite, aktivirani su mišići cijelog tijela. Ako se umorite, uvijek možete sjesti ili leći na dasku i samo nastaviti veslati.

Odveslajte u neistraženi svijet Jadrana

Vožnja kajakom po Jadranskom moru posebna je vodena aktivnost i doživljaj prirode. More je toplo, bistro i čisto, a svugdje uz našu obalu naići ćete na razne vrste stijena, pješčane plaže, špilje i skrivene uvale. Kajak će Vas odvesti gdje brodovi ni ne pomišljaju, pa ćete tako, na malo drugačiji način, istražiti skriveni svijet jadranske obale.

Otkrijte čudesno podmorje

Ako Vas od boravka i aktivnosti na površini vode više privlači dubina mora, imamo sve što Vam je potrebno. Na brodu se nalazi oprema za ronjenje s kojom ćete uroniti u nevjerojatni svijet hrvatskog Jadrana. Naše more izrazito je bistro i pruža vidljivost i do 50 metara dubine. Od plićaka do većih dubina, istražite bogatu floru i faunu, endemske vrste i brojne podvodne špilje.

Meditacija u pokretu

Vjetrovi poput bure, juga i maestrala na hrvatskoj obali idealni su za uživanje u windsurfingu bilo da se radi o početnicima ili iskusnim znalcima. Riječ je o kombinaciji surfanja i jedrenja, prilikom čega se, stojeći na dasci i upravljajući jedrom pod utjecajem vjetra, krećete slobodno po vodi. Jedrenje na dasci postoji u različitim oblicima, ovisi o dasci i jedrima. Veća jedra zahtijevaju više energije i snage da ih se kontrolira, ali daju i više brzine, dok je kod manjih jedra surfanje nešto sporije. Tako da je windsurfing namijenjen i mladima i starijima, i početnicima i iskusnima.

Vodeni slalom podiže adrenalin

Jet ski na vodi jedna je od najuzbudljivijih aktivnosti na vodi. Uzbudljiva rekreacija na vodenoj površini podiže adrenalin i pruža nezaboravno zadovoljstvo, ovisno o brzini i sredini u kojoj se krećete. Kod skijanja na vodi, skijaš „klizi“ po površini vode na jednoj ili dvije skije, držeći se rukama za rukohvat na konopcu koji vuče gliser. Prilikom vožnje možete se samo držati za uže koje Vas vuče, dok iskusniji i hrabriji mogu voziti slalom i izvoditi razne figure u zraku.

Matična luka

Grad Zadar smješten je u samom srcu Jadrana i središte je Sjeverne Dalmacije, lako dostupan kopnom, morem i zrakom. S drugim većim hrvatskim gradovima povezan je autocestom A1 Zagreb - Split, a trajektna luka grad povezuje sa Splitom, Pulom, talijanskom Anconom i drugim gradovima. Međunarodna zračna luka Zadar, s VIP terminalom, idealna je dolazna i polazna točka za bilo koju krajnju destinaciju.