Destinacije

7

Hrvatska obala nadaleko je poznata po prirodnoj ljepoti i zapanjujućem krajoliku, a zbog 718 otoka i otočića, 389 hridi i 78 grebena koji se prostiru duž obale, Hrvatsku se opravdano naziva i „zemljom tisuću otoka“.

 

Upravo su razvedena obala s predivnim destinacijama i prelijepim gradovima bogate povijesti i brojnim znamenitostima, ali i raznoliki otoci i poluotoci s prekrasnim zaljevima i uvalama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, poželjne destinacije brojnim turistima i omiljene rute nautičarima i ljubiteljima krstarenja, koji se iznova vraćaju na nova nezaboravna putovanja Jadranom. Blaga sredozemna klima s gotovo 2800 sunčanih sati godišnje, hrvatsku obalu svrstava među najsunčanije u Europi.

Odaberite jednu od ponuđenih ruta hrvatskom obalom dugom više od 6000 kilometara ili isplanirajte rutu prema svojim željama i potrebama te opušteno uživajte u prekrasnom pejzažu, okruženi morem iznimne bistrine i intenzivne boje.

Povratak u 1. stoljeće

Pula

Najveći grad na istarskom poluotoku nudi raznolike atrakcije kulturnim zanesenjacima. Pulska Arena, amfiteatar čija je gradnja započela prije 20 stoljeća, najpoznatiji je spomenik od kojeg započinje i ispred kojeg završava gotovo svaki razgled istarskog grada Pule. Razgledajte ostatke građevine u kojoj su priređivane borbe gladijatora koje je tijekom rimskog razdoblja gledalo gotovo 20.000 gledatelja. Danas se u Areni, najvećoj pozornici na otvorenom, održavaju filmski festivali i brojni koncerti svjetskih zvijezda klasične i pop glazbe.

Spoj suvremenog s davninom

Brijuni

Brijuni, skupina je od 14 otoka i otočića, koji iz daleka izgledaju kao nedirnuta priroda usred plavetnila. Ornitološki park Saline na Velikom Brijunu pruža predivnu sliku i idilu pjeva raznovrsnih ptica koje plivaju po jezercima. Šetnjom po Brijunima noga bi Vam mogla upasti u ogromni otisak stopala, ni više ni manje nego dinosaura. Provedite vožnju vlakićem po otoku i posjetite Safari park koji nastanjuje neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. Brijunski mediteranski vrt na posebno dizajniranim plohama, danas udomljuje 169 vrsta autohtonih biljaka i egzota.

Neponovljive prirodne ljepote

Opatija

Opatija je smještena u Kvarnerskom zaljevu, u sjevernom dijelu Jadrana. Zaklonjena okolnim otocima i planinom Učkom od jakih vjetrova, te zbog izrazito blage i ugodne klime, Opatija je omiljeno odredište tijekom cijele godine. Opatiju krasi velik broj nesvakidašnjih znamenitosti, dok su njezine gradske ulice prošarane kućama zanimljive arhitekture i vilama iz habsburškog doba. Lungomare, opatijsko šetalište koje prolazi i kroz čuveni opatijski perivoj, lijepe plaže i čisto more, brojne turiste iz godine u godinu vraćaju u Opatiju.

Otočni labirint

Kornati

Oplovite „razbacane“ Paklinske otoke bogate arheološkim lokalitetima, kao i kameni labirint od osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru Nacionalnog parka Kornati, najrazvedenije otočne skupine u Sredozemlju. Navratite i u Šibenik, grad koji se ističe jedinstvenim položajem u prostranom zaljevu na potopljenom ušću rijeke Krke i doznajte zašto ga se spominje kao najbolji grad za život uz more u južnoj Europi.

Najljepši zalazak sunca

Zadar

Posjetite Zadar i uvjerite se zašto je poznati redatelj Alfred Hitchcock izjavio da je zalazak sunca upravo u tom gradu najljepši na svijetu. Osluhnite „morske orgulje“ na zadarskoj rivi koje svoje zvukove stvaraju isključivo pod utjecajem vjetra i morskih valova, ali i razgledajte brojne znamenitosti iz venecijanskog i rimskog doba. Uživajte u prekrasnom arhipelagu zadarskih otoka, domaćoj organskoj hrani iz Ravnih kotara, svježoj ribi i vrhunskim mineralnim i mirisnim vinima autohtonih vinskih sorti vinove loze iz kamenitih Kraljevskih vinograda.

Umjetnost pod zvijezdama

Trogir

Otisnite se prema Trogiru i pogledajte jednu od kazališnih predstava ili kulturnih događanja ispod vedrog neba ispred tvrđave Kamerlengo iz 15. stoljeća. Ili se usidrite u trogirskoj luci, počastite domaćom dalmatinskom hranom u jednom od brojnih ugostiteljskih objekata, a potom prošećite trogirskom rivom do Drva ljubavi, neobičnog stabla koje svjedoči o davnoj romantičnoj legendi i vječnoj ljubavi svakog zaljubljenog para koji se poljubi ispod krošnje.

Slikovita arhitektura

Primošten

Primošten, jedan od najpitoresknijih jadranskih gradova, kombinacija je sunca, mora i kamena. Okružen s jedne strane poznatim i predivnim vinogradima od kojih se dobivaju neka od najboljih hrvatskih vina koja možete i kušati, s morske strane pogled „puca“ na rutu kojom ćete u nastavku ploviti i gradove i otoke koje ćete posjetiti. U želji za mirom, otoci pružaju pregršt skrivenih uvala i plaža.

Okupan suncem

Hvar

Najsunčaniji hrvatski otok Hvar, nezaobilazna destinacija brojnih turista, oduševit će Vas prekrasnim krajolikom punim maslina, vinograda i polja lavande, ali i Starim gradom, jednim od najstarijih gradova u Europi, kao i gradom Hvarom s prvim javnim kazalištem u Europi i brojnim plemićkim palačama.

Dom Marka Pola

Korčula

Korčula je prema mnogima rodno mjesto poznatog istraživača Marka Pola. Kroz povijest otoka i grada, možemo reći da je ovaj otok bio grčki, rimski, ilirski, bizantski, venecijanski, dubrovački, austrijski, francuski i naposljetku slavenski. Sve te razne uprave i ljudi koji su dolazili i odlazili ostavljali su za sobom dašak svojih kultura, pa tako na Korčuli imamo bogato naslijeđe raznolikih kulturnih znamenitosti vrijednih razgledavanja.

Doživite netaknutu prirodu

Mljet

Otok Mljet, jedan od najljepših i najšumovitijih otoka na Jadranu, ali i jedan od najatraktivnijih bisera Mediterana, izdvojen i nedirnut, idealan je za istraživanje bogate flore i faune te za uživanje u ljepoti netaknute prirode, ali i sakralnih objekata, jezera, špilja…

Biser Jadrana

Dubrovnik

Prepoznatljive zidine grada Dubrovnika, koje su se gradile više od 500 godina, „šetnica“ su tisućama turista, a sam grad, koji je George Bernard Shaw nazvao „rajem na zemlji“, postao je nezaobilazna destinacija gotovo svim krstarenjima južnim Jadranom. Prošećite svjetski poznatim ulicama na kojim su se snimali brojni filmovi i neke od najpoznatijih serija, kao što su Igre prijestolja. Razgledajte brojne gradske znamenitosti, ali i katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, sagrađenu od donacija Rikarda Lavljeg Srca, kojem je dubrovačka luka spasila život kada je njegov brod zahvatila velika oluja.

Matična luka

Grad Zadar smješten je u samom srcu Jadrana i središte je Sjeverne Dalmacije, lako dostupan kopnom, morem i zrakom. S drugim većim hrvatskim gradovima povezan je autocestom A1 Zagreb - Split, a trajektna luka grad povezuje sa Splitom, Pulom, talijanskom Anconom i drugim gradovima. Međunarodna zračna luka Zadar, s VIP terminalom, idealna je dolazna i polazna točka za bilo koju krajnju destinaciju.